31 oktober 2015

Alla helgons dag & halloween


Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44).


Alla helgons dag är en kristen högtid. Många har den som en minnesdag till de döda. Det tänds ofta ljus vid gravarna på kyrkogårdarna.

Halloween - Alla helgons afton
På halloween kommer ofta barn och knackar dörr. Barnen kan vara utklädda till onda väsen som häxor, spöken eller liemannen. Många har en pumpa utanför huset för att det är tradition. Ur den utplacerade pumpan har ett skäckinjagande låtsasansikte skurits i syfte att skrämma bort onda andar. Barnen ringer på och om någon öppnar frågar barnen "bus eller godis?". Att välja bus innebär att ett skämtsamt rackartyg kommer att drabba dem som har besökts. Detta ska symbolisera de onda andar som följt med upp vid årets skörd. Inte bara kära anhöriga som har lämnat oss under året kommer upp som goda andar; även de onda frigörs vid skörden. Därför ställs pumpan fram för att mota bort de onda andarna från våra hem. De onda andarna avskyr allt med ljus, som solljus eller eldsken. Därför är det viktigt att tända ett levande ljus i pumpan för att öka den avskräckande effekten. En del av seden går ut på att respektera de som inte firar Halloween, och ett hem utan pumpa vid ingången anses fredat och deltar inte i firandet. Traditionellt firas alltid Halloween den 31 oktober, med andra ord en fast högtid liksom de kristna jul- och nyårshögtiderna. Traditionellt firas i Sverige Alla helgons afton och Alla helgons dag med högtidighållandet av döda släktingars minne genom att besöka och utsmycka deras gravar.

Inga kommentarer: