08 augusti 2017

Drottning Silvia

Svensk flaggdag för Silvia som har namnsdag

Vem är det?
Drottning av Sverige
Make 
CarlXVI Gustaf
Barn 
Kronprinsessan Victoria (14 juli 1977)
Prins Carl Philip (13 maj 1979)
Prinsessan Madeleine (10 juni 1982)
Far
Walther Sommerlath
Mor
Allice Sommerlath
Född 
23 december 1943Utbildning och karriär
Silvia bodde i Brasilien med mor & far. 1983 flyttade hon till Tyskland. 1945 flyttade de tillbaka till Brasilien. 1963 Tog Silvia studentexamen i Düsseldorf. Under senare delen av 1960 utbildade hon sig till tolk i München. 1971-1973 tjänstgjorde hon som utbildningsvärdinna i organisationskommittén för de Olympiska sommarspelen 1972 i München. 1973 blev hon biträdande protokollchef i organisationskommittén för de Olympiska vinterspelen 1976 i Innsbruck. Drottningen behärskar 7 olika språk: svenska, portugisiska, tyska, franska, engelska, spanska och teckenspråk. 1972 träffade hon dåvarande kronprins, Carl Gustaf på de olympiska sommarspelen 1972. Den 12:e mars 1976 förlovade hon sig.

Bröllop
Vigdes 19:e juni 1976 i Storkyrkan i Stockholm. Ärkebiskop Olof Sundby vigde dem inför 1200 inbjudna gäster. Hon hade en brudklänning från Dior. Brudbuketten hade vita orkidéer.

Mer info
Följa kungen vid statsbesök utomlands och vid officiella resor i Sverige.
Hon intresserar sig för barns utsatthet och äldres demens
Hon är ordförande i Kungaparets Bröllopsfond som stöder forskning inom sport och idrott för handikappad ungdom, och i Drottning Silvias Jubileumsfond för forskning om barn och handikapp. Hon är grundare till World Childhood Foundation, en stiftelse som arbetar för att förbättra villkor för barn runt om i världen, och hon är också hedersmedlem i styrelsen för den internationella Mentor Foundation som arbetar emot droger. På drottningens initiativ stiftades Silviahemmet i Stockholm. Silviahemmet arbetar med att utbilda personal som jobbar med dementa och tar även initiativ till forskning inom området. Därutöver har drottningen engagerat sig globalt emot sexuellt utnyttjande av barn och ungdom. 

Drottningen är beskyddare för många organisationer, Hedersmedlem i styrelser samt hedersmedlem i många olika organisationer och föreningar. Hon innehar även ett antal hedersdoktorat, och har fått många priser och utmärkelser för sitt arbete. Hon blev exempelvis medicine hedersdoktor vid Göteborgs universitet 1999. År 2004 hamnade Silvia på 68:e plats i den amerikanska tidskriften Forbes ranking över världens 100 mäktigaste kvinnor. 

Drottningen har fått flera blomsorter uppkallade efter sig. En vit triumftulpan, en champagnefärgad, doftande och storblommig rabattros, och en mörkröd amaryllis är några sorter som är uppkallade efter drottning Silvia. Vid Silviahemmet har hon låtit bygga en ljusgård med planterad monstera och kaffebuskar, och vid Ulriksdals slott har hon väsentligen utökat Gustav IV Adolfs samling orkidéer, många unika sorter ofta sända till henne som gåva. 

Inga kommentarer: