02 juli 2017

Älska din nästa som dig själv

Sökandet efter kärlek

De vi möter blir våra läromästare och det är viktigt att vi lär oss att älska oss själva. För att bli lyckliga i en relation, så behöver vi vara lyckliga med oss själva. Du kan inte ge något du inte har. En del tänker att det viktigaste inte är att älska sig själv utan endast sin nästa. Vi hoppas att relationen ska göra oss fria från den inre saknaden. Många längtar efter kärlek, men rädslan att inte ska bli älskade, räcka till eller duga hindrar oss många gånger. När du letar efter kärleken, så kanske du träffar någon som inte älskar sig själv. Hur mycket kärlek tror du att du får då?


Till en början kanske det går bra, men senare känner du att det du fyllde ditt tomrum med har dött. Tomheten i dig tar över. Du kanske säger till dig själv att du är värdelös och undrar vad det är för fel på dig. Då behöver du tala om för dig själv att du är fantastisk. Du har bara glömt bort det. Rädslan för att inte bli älskad kan göra att vi drar oss för att närma varandra i en relation. Vi håller oss på distans och missar att komma varandra riktigt nära. Vi behöver släppa in varandra och inte bara en del för att vi är rädda att bli sårade. Att våga älska kräver styrka, men vi får vara beredda på att vi inte blir älskade tillbaka. Att få sitt hjärta krossat kan kräva tid för återhämtning. Separationer kan kännas som misslyckanden. Så känns det för de flesta, men när vi blickar tillbaka kan vi finna en mening med och förståelse för vad som skett om vi försöker se det på det sättet. Lärdomen kan ha utvecklat oss.
Livet kan kännas hopplöst emellanåt. Kanske är det så för dig nu och du önskar att somna och vakna när det är över. Även då livet känns orättvist behöver vi resa oss upp. I sorg behöver vi sörja. Ibland behöver vi ett lugnare tempo. Det kan ta tid, men läker om du vill. Du kommer att kunna älska och skratta igen genom att välja kärlek istället för rädsla.

Medvetna val

Vi behöver lära känna vem vi är, älska och respektera oss själva och vår omgivning. Vi behöver ta ansvar för våra liv och handlingar. Vi behöver kunna stå för våra beslut och inte försöka vara någon annan. När vi hittat kärleken till oss själva, så jagar vi inte bara efter första bästa partner utan väljer med omsorg. Om relationen inte fungerar i längden, så tar vi hand om oss själva på ett bättre sätt. Vi känner säkert av sorgen, men återhämtningen blir kortare. Ingen kan ta kraften från oss. Vi väljer själva vad vi gör med den.


Det finns många frågor att fundera på:

Vad söker jag i en relation?
Vilka förväntningar har jag?
Både ge och få?

Våra drömmar är ofta större än verkligheten. Vi drar oss till människor som är som oss. Om vi är starka och trygga inombords, så kommer de personerna söka sig till oss. Ett tips är därför att bli den du letar efter. Fundera därför hur du vill att din partner ska vara. Uppmärksamhet, omtanke och uppskattning hjälper dig framåt. Se till att inte döma utan acceptera.

Inga kommentarer: