16 juni 2017

Varför krånglar magen?















Krånglande mage, sura uppstötningar och magkatarr? Magproblem blir allt vanligare och idag har var och varannan svensk problem med matsmältning, näringsupptag och en stressad mag- och tarmkanal.




Krånglande mage kan bero på t.ex. stress, hårt pressad mat, dåliga mattider och dåligt tuggad mat. Det kan även vara biverkningar efter läkemedelsbehandling eller felbehandling.

Kolhydrater
När du äter kolhydrater så behöver maten blandas med saliv för att brytas ner och tuggar du inte så noga så får du hoppas att bukspottkörteln fixar jobbet, men det är bättre att tugga noga för annars kan du råka ut för gaser i magen och dålig tarmflora.

Proteiner
När maten passerat munhålan och kommer ner i magsäcken, frisätts det enzym som skall bryta ner proteiner, pepsin. Detta enzym frisätts tillsammans med saltsyra och intrinsic factor, ett protein som binder upp B12. Saltsyra eliminerar bakterier, parasiter och andra ämnen att inte ta sig ner i tarmen. Osmälta proteiner ger upphov till dåliga bakterier som producerar gifter, så kallade endotoxiner.

Matsmältning fett
Även här behöver maten spjälkas för att kunna tas upp i tarmen. Processen sker i början av tarmen med hjälp av galla som produceras i levern, transporteras via levergången till gallblåsan och vidare via gallgångarna till tunntarmen. Har vi en fungerande lever så tillverkas galla som tillverkas av gallsalter, kolesterol, hormoner, vatten och gallfärgämnen. Kolesterolsänkande läkemedel kan därför orsaka problem med detta.

Enzymer
Enzymer är proteiner som katalyserar, det vill säga ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner och i detta fall verkar de för nedbrytning av den mat vi äter. Har vi god frisättning av enzymer eller kompletterar med tillskott så smälts maten på ett bra sätt. För produktion av ezymer krävs aminosyror, vilket innebär att en försämrad nedbrytning av protein och således mindre upptag av aminosyror i förlängning ger en sämre enzymproduktion.

Bakterier
Goda bakterier är bra. De behöver vi för att smälta maten och för att ha en god tarmflora och ett fungerande immunförsvar. Goda bakterier ser till så att tarmens slemhinna får vara frisk. När tarmfloran hamnar i obalans på grund av stress, dåligt smält mat eller på grund av gifter så kan vi inte längre hålla nere inflamation och har inte längre ett optimalt immunförsvar. Vid mindre tydlig smtombild kategoriseras besvären oftast som IBS.

Allergener och god tarmflora
Många av oss tål inte soja, mjölkprotein och gluten. Det kan bero på att det idag är högre halter gluten än tidigare och när man eliminerar fett från mjölkprodukter, eliminerar man även de enzymer som krävs för att ryta ner laktos och mjölkprotein. Detta kan orsaka dålig tarmflora och för lite enzymer, men genom att välja kost utan allergener kan vi kanske lösa problemet. Det bästa är att få matsmältningen att fungera för det kan vara jobbigt att plocka bort allt som stör.

Brist på goda bakterier
Vid användning av antibiotika tar vi både död på dåliga bakterier och goda bakterier så det kan orsaka problem. Om du använt antibiotika behöver du komplettera med probiotiska bakterier under minst 6 månader.

Läk tarmslemhinnan
För att göra detta får du först eliminera orsakerna till problemet och därefter kan du läka slemhinnorna med antingen L-glutamin, en aminosyra som produceras i en frisk tarm, eller lakritsrot. Är det stressrelaterat kan du behöva komplettera med binjurestöd. Magnesium för avslappning samt omega-3-fettsyror för en antiinflammatorisk påverkan som smörjning av matmassan och för produktionen av galla.

Inga kommentarer: