24 oktober 2015

Fotsvamp


Nu när det är svamptider är det säkert många som varit ute och plockat svamp, men en mindre trevlig svamp är fotsvamp.

Fotsvamp eller tinea pedis är en infektion av en svamp som lever i det yttersta hudlagret där cellerna är döda, de så kallade hornlagret. Det medicinska namnet på sjukdomen är ''Tinea pedis'', från latinets namn på hudsvamp och fot.

Orsaker
Det finns olika arter av svampar som ger olika symptom när man smittas. Den vanligaste ger ett fjällande utslag mellan tårna, och kan sprida sig till naglarna och ibland även till andra områden på kroppen, som ljumskar och händer. Ovanligare är mockasinsvampen, som ger stark rodnad på fotsulorna och en markering av fotens fåror, som framstår som kritstreck. Rodnaden övergår efter en tid i kraftig fjällning och eksem. 

Smittvägar
Vanligaste är att man smittar sig själv genom att svamp som normalt finns på huden övergår i fotsvamp när förhållandena blir gynnsamma. Svampen får lättast fäste i uppblött och skadad hud. Ovanligare, men förekommande, är att svampen smittar vid direktkontakt eller indirekt via till exempel duschgolv.

Behandling
Behandlingen består vanligen av receptfri salva från apoteket, i en eller tre veckor beroende på typ av salva. Fotsvamp trivs i tvål, därför bör duschar och liknande rengöras med medel med lågt pH eller bakteriedödande medel.


Inga kommentarer: