05 september 2015

Att säga nej utan att få dåligt samvete


Kapitlet börjar med en person som är teolog och själavårdare. Han hade svårt att säga nej. När människor hörde av sig, så kände han sig tvingad att stå till tjänst. Många kanske kunde vänta några dagar, men han tog det direkt eftersom han inte hade hjärta att säga nej eller flytta fram. Han satt upptagen nästan alla timmar och bröts ner allt eftersom och det slutade med depression och sjukskrivning. Först då kunde han tillåta sig själv att koppla ifrån en tid.Det ska inte krävas att en läkare ska säga till dig att du behöver koppla ifrån en tid, men tyvärr så går det ofta så långt.

Att inte våga säga nej på grund av dåligt samvete kan vara ett tecken på dålig självkänsla. Man tycker inte att man är betydelsefull nog för att säga nej och på det viset markera det för sin omgivning. Genom att undvika ett nej, trots att man inte har mer kapacitet, förmedlar man egentligen budskapet: Det gör ingenting om jag bryter ihop. Jag är inte betydelsefull. Jag är inget att ta hänsyn till.

Det är viktigt att lära oss att säga nej, när det är detta vi menar.

Det kan bli så fel om vi inte säger nej när vi behöver:
Någon är arg på en arbetskollega men vågar inte ta upp det med vederbörande. Istället går det ut över hustrun eller barnen när han kommer hem från jobbet.

Du är värdefull och du behöver inte ha dåligt samvete för att du har det gott här i livet. För att få det bra i livet måste du börja med att godkänna din egen kropp och din egen personlighet.

Inga kommentarer: