09 april 2017

Hur länge ska man spara papper?Jag skulle gärna spara mina papper digitalt, men tydligen så är det originalet som gäller, så det betyder då att om jag fått ett kvitto på papper så är det det som gäller och inte en digital kopia. Dock hoppas jag att det i framtiden kommer att lagras digitalt och jag tror att det kommer att bli mer med tanke på att Kivra och Brevo har en del som använder deras tjänster.

När det gäller deklarationen så är man själv skyldig att bevisa vad man tjänat vid en eventuell granskning. Om något blir stulet behöver vi bevisa vad det är till försäkringsbolaget.

Kasta direkt

Matkvittot eller fikakvittot när man kontrollerat att det stämmer.

Spara i tre år

Kvitton på köp och inbetalningar. Man har tre år på sig att klaga om något skulle gå sänder eller vara dåligt på något annat vis.
Om man betalat något kontant så måste man ha bevis för det i tre år.
En orderbekräftelse kan vara bevis på ett köp
Ett mejl kan vara bevis på ett köp, men be då om att få bekräftelse från mottagarparten.
Kvitton på betalda räkningar och kontoutdrag kan man oftast få gratis via banken tre år tillbaka i tiden och då behöver man inte spara dem. Ett tips är att spara kvitton i kuvert och när åren passerat, så slänger man det äldsta kuvertet.

Spara i sju år

Material som hör till deklarationen (lönebesked, inkomstredovisningar, kvitton, inköp, resor i arbetet). Skatteverket kan nämligen begära att få se underlag sex år efter att man lämnat deklarationen.

Spara i tio år

När man säljer en bostad, så har köparen tio år på sig att åberopa dolda fel. Det betyder att det kan vara bra att spara papper från hantverkare, reparationer, vitvaror mm. En del tillgodokvitton och presentkort kan gälla i tio år om inget annat uppges. Kvitton på slutbetalda lån,

Spara för all framtid eller så länge ett avtal gäller
Riktigt dyra saker för att ha bevis om något stjäls. Försäkringsbolaget behöver veta att du ägde det och att det var den saken som försvann.

Kvitton på mindre dyra saker kan man förvara hemma, men till viktiga original och kopior rekommenderas bankfack. Det kan även användas till testamente, äktenskapsförord, pantbrev och lånehandlingar. Man kan även lagra foton på saker som man har hemma, för att ha bevis på vad man äger. Om en brand uppstår, så finns bildbevis på vilka saker som fanns i hemmet.

http://www.nsd.se/nyheter/sa-lange-ska-du-spara-viktiga-papper-9246728.aspx
http://blog.ikanobank.se/familjeekonomen/spara-eller-slanga-papper/
http://www.privataaffarer.se/Global/Privataaffarer/tidningen/pdf/2004/PA0504/Kvittonspar_PA0504.pdf

Inga kommentarer: