22 december 2015

Sätt gränser

Jag börjar med några citat
"Glädje är vad som infinner sig när vi tillåter oss att se hur bra allting faktiskt är." Marianne Williamson
"Sanningen är den att de lyckliga blir allt lyckligare därför att de vet hur man gör för att känna sig lycklig, och de bekymrade blir allt mer bekymrade därför att de öser all sin energi i sina bekymmer."
Susan Page

"Att få uppskattning från ärliga kritiker och kunna uthärda falska vänners svek; att uppskatta skönhet; att se det bästa i andra, att göra värden en liten smula bättre, genom ett friskt barn, en ansad trädgård eller en social insats, att veta att ett liv har andats lättare därför att du en gång levde. Det är att ha lyckats."
Ralph Waldo Emerson
"Förenkla tillvaron. Du behöver inte allt det skräp du håller fast vid. Gör dig av med det nu. Behåll bara de ting som ger dig energi"
John-Roger

Några frågor man kan ställa sig:
1. När du märker att du känner dig alltför upptagen, jäktad och pressad, stanna upp och fråga dig: Varför är jag så upptagen?
Om svaret är: Det är så mitt liv ser ut, så fråga vidare.
Varför är ditt liv som det är?
2. Tror du att du måste ta ut dig helt för att bli framgångsrik?
3. Tror du att du måste ta ut dig helt för att få vad du drömmer om?
4. Vad var det första du tänkte på när du läste kapitlet Eliminera allt du kan och slimma resten?
5. Om du tänker efter en stund, på vilka områden tror du då att du skulle behöva eliminera och slimma ett och annat?
6. Vilket är det största hindret för denna eliminering och slimning?
7. Vilka är de första steg du skulle kunna ta för att komma igång?

SÄTT GRÄNSER HEMMA OCH PÅ JOBBET
Ett bra sätt att planera sin tid är att sätta gränser.

Kapitlet börjar med en person som jobbar så mycket att hon endast har en ledig dag och på den dagen ska mycket ske. Det är tvätt, film, ta hand om katten mm. Precis när personen ska dra ut telefonen ur jacket så ringer någon och då svarar personen och får höra av sin syster att de ska ha spelkväll och de är en för lite för det spelet. Personen säger då att den har så mycket att göra och att det är den enda lediga dagen. Systern ger sig inte utan lägger skulden på personen. Om du inte kommer så kommer vi inte kunna spela. Då känner personen sig tvingad och åker.
Gränser markerar början och slut. Efter den här kvällen hade hon lärt sig att hon kunde använda telefonsvararen för att kunna göra det hon tänkt.

Inga kommentarer: