02 maj 2017

ACK VÄRMLANDHar du inte sett ACK VÄRMLAND, så kan du klicka på länken om du är intresserad. Man kan lära sig en del där. Jag har skrivit ner några saker som jag kommer ihåg från programmet.

I ett avsnitt av Ack Värmland, så märker mamman upp varorna i kylskåpet så att den som öppnar och tar något ska se vad artiklarna kostar.

Kanske är det ett bra sätt att få förståelse för att saker har ett värde.


I ett annat avsnitt var budskapet att man kan kräva högre lön om man är duktig och i det programmet visade det sig att en nyanställd drog in alla kunderna till butiken med hjälp av hennes kunskap.

Är du duktig så kan du kräva att få löneförhöjning.

I ett annat avsnitt, så var budskapet att det kan vara bra att lägga undan olika saker så man kan ägna mer tid åt barnen när man ska ta hand om dem. 

Kanske tar ditt surfande eller spelande upp stora delar av din tid. 

I ett avsnitt försöker en person att sluta snusa.

Är du snusare så känner du säkert igen dig om du försökt sluta någon gång. Själv har jag aldrig börjat så då behöver jag inte kämpa med att sluta.

I ett annat avsnitt pratar de om att man ska stå för vad man säger och endast säga saker man är beredd att gå med på för om det finns tydliga bevis är det svårt att smita undan och i det avsnittet finns allt inspelat i en mobil. De försöker gång på gång att ställa till det för personen. De försökte bland annat att ta bort inspelningen genom att göra olika saker med hennes mobil.

Vi behöver tänka på vad vi säger. Om vi inte talar sanning och kan stå för vad vi sagt, så kan det vara någon som har bevis på vad som är sant, för sanningen kommer mest troligt fram.

I ett annat avsnitt pratar man om ett poängsystem i hemmet. Man får en viss summa om man städar så att det är kliniskt rent, men tappar poäng om man sover. När en kvinna är gravid är det stor risk att man tappar poäng fort om något inte går som det ska.

Är det bra med poängsystem i hemmet?


I ett annat avsnitt var budskapet att en pappa alltid är en pappa till sitt barn. Det spelar ingen roll vilken relation barnets mor och far har. För barnet är pappa alltid pappa och mamma alltid mamma, men det kan ju finnas gränser också.

Jag tror att det är viktigt att ta hand om barnen och inte göra det lätt för sig genom att sätta dem vid tv:n eller iPaden, men det kan vara svårt när andra barn får den möjligheten. Det är även bra att ta hand om grannarna och inte bli arg på dem.

I ett annat avsnitt startar de ett företag och ibland kan det vara bra att säga till för att det ska hända saker om personer är lata, men att sitta som telefonförsäljare med hård press är nog inte speciellt lätt.
Ibland kanske det behövs, men under andra tillfällen kan det bli helt fel. Tycker du att han gjorde rätt?

Att inte lämna ut alkohol till barnen är rätt och att sätta en tid för när de ska sova är bra, men det är nog inte lätt alla gånger. Fanny tycker att man ska vara ärlig.

Ärlighet varar längst

I ett annat avsnitt startar de en blogg och man kan skriva om mycket olika saker i en blogg och många startar en blogg för att få uppmärksamhet. En del får många kommentarer på olika saker de skrivit i bloggen.

Jag bloggar ju själv och vet precis hur det kan vara. Jag startade min första blogg för att skriva en dagbok som jag skulle kunna följa varje år, men senare skapade jag flera olika bloggar. En av bloggarna är för att länka vidare till andra kristna bloggare för att på så sätt få en gemensam plats för att kunna sprida det kristna budskapet till andra.

I ett annat avsnitt så kommer jag ihåg att en de ska lära sig att säga ifrån eller tänka positivt. 

Det är något som ibland kan vara svårt på en arbetsplats, men även privat. Alla känner nog igen sig i detta tror jag.

I ett annat avsnitt, så håller de på med husköp och lägger bud över varandra för att de inte har koll på vem som lagt budet före eller lägger ett högre bud än sig själv för att vara säker på att vinna. Man vet aldrig vilka grannar man får i framtiden, men under köpet kan det vara bra att ha lite is i magen och framförallt att man inte lägger ett högre bud än man klarar av att betala.

Lägg inte högre bud än dig själv och se till så att det går runt ekonomiskt. 

Inga kommentarer: